|
|
Registro completo
|
Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
03/10/2022 |
Actualizado : |
03/10/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
ETCHEVERRÍA, S.; LUCIÁN, K.; MUNIZ, F.; VALIENTE, V.; VIERA, V.; RAGGIO, L.; SÁNCHEZ, B.; IBÁÑEZ, F. |
Afiliación : |
SABRINA ETCHEVERRÍA, Escuela de Nutrición - Udelar; KATHERIN LUCIÁN, Escuela de Nutrición - Udelar; FLORENCIA MUNIZ, Escuela de Nutrición - Udelar; VICTORIA VALIENTE, Escuela de Nutrición - Udelar; VICTORIA VIERA, Escuela de Nutrición - Udelar; LAURA RAGGIO, Escuela de Nutrición - Udelar; BEATRIZ SÁNCHEZ, Escuela de Nutrición - Udelar; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Componentes bioactivos de aceites de oliva virgen extra nacionales y su relación con la salud cardiovascular. |
Complemento del título : |
Agroalimentos. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, Setiembre 2022, no.70, p.92-96. |
Serie : |
(Revista INIA; 70). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
El aceite de oliva virgen extra (AOVE) nacional está c compuesto por una fracción lipídica mayoritaria y por una fracción minoritaria, principalmente integrada por
pigmentos y compuestos fenólicos. Estos son llamados compuestos bioactivos y se relacionan con efectos beneficiosos para la salud cardiovascular, siendo los responsables de otorgar a este aceite el rol de alimento funcional. |
Palabras claves : |
Aceite de oliva virgen extra (AOVE); Plataforma de Agroalimentos - INIA; Producción de AOVE. |
Thesagro : |
ACEITE DE OLIVA. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16801/1/Revista-INIA-70-setiembre-2022-20.pdf
|
Marc : |
LEADER 01233naa a2200277 a 4500 001 1063611 005 2022-10-03 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aETCHEVERRÍA, S. 245 $aComponentes bioactivos de aceites de oliva virgen extra nacionales y su relación con la salud cardiovascular.$h[electronic resource] 260 $c2022 490 $a(Revista INIA; 70). 520 $aEl aceite de oliva virgen extra (AOVE) nacional está c compuesto por una fracción lipídica mayoritaria y por una fracción minoritaria, principalmente integrada por pigmentos y compuestos fenólicos. Estos son llamados compuestos bioactivos y se relacionan con efectos beneficiosos para la salud cardiovascular, siendo los responsables de otorgar a este aceite el rol de alimento funcional. 650 $aACEITE DE OLIVA 653 $aAceite de oliva virgen extra (AOVE) 653 $aPlataforma de Agroalimentos - INIA 653 $aProducción de AOVE 700 1 $aLUCIÁN, K. 700 1 $aMUNIZ, F. 700 1 $aVALIENTE, V. 700 1 $aVIERA, V. 700 1 $aRAGGIO, L. 700 1 $aSÁNCHEZ, B. 700 1 $aIBÁÑEZ, F. 773 $tRevista INIA Uruguay, Setiembre 2022, no.70, p.92-96.
Descargar
Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
|
Biblioteca
|
Identificación
|
Origen
|
Tipo / Formato
|
Clasificación
|
Cutter
|
Registro
|
Volumen
|
Estado
|
Volver
|
|
Registro completo
|
Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
02/08/2019 |
Actualizado : |
02/08/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
TISCORNIA, G.; BAETHGEN, W.; RUGGIA, A.; CECCATO, P. |
Afiliación : |
GUADALUPE TISCORNIA TOSAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WALTER E. BAETHGEN, Universidad de Columbia/ IRI (International Research Institute for Climate and Society).; ANDREA PAOLA RUGGIA CHIESA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PIETRO CECCATO, Centro Universitario de la Región Este, Universidad de la República (Uruguay). |
Título : |
Can we Monitor Height of Native Grasslands in Uruguay with Earth Observation?. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Remote Sensing, 2019, 11, 1801. OPEN ACCESS. |
ISSN : |
EISSN 2072-4292 |
DOI : |
10.3390/rs11151801 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: 4 June 2019 / Accepted: 30 July 2019 / Published: 1 August 2019.
(This article belongs to the Special Issue Advances of Remote Sensing in Pasture Management).
This is an open access article distributed under the Creative Commons Attribution License which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited (CC BY 4.0). |
Contenido : |
ABSTRACT.
In countries where livestock production based on native grasslands is an important economic activity, information on structural characteristics of forage is essential to support national policies and decisions at the farm level. Remote sensing is a good option for quantifying large areas in a relative short time, with low cost and with the possibility of analyzing annual evolution. This work aims at contributing to improve grazing management, by evaluating the ability of remote sensing information to estimate forage height, as an estimator of available biomass. Field data (forage height) of 20 commercial paddocks under grazing conditions (322 samples), and their relation to MODIS data (FPAR, LAI, MIR, NIR, Red, NDVI and EVI) were analyzed. Correlations between remote sensing information and field measurements were low, probably due to the extremely large variability found within each paddock for field observations (CV: Around 75%) and much lower when considering satellite information (MODIS: CV: 4%?6% and Landsat:CV: 12%). Despite this, the red band showed some potential (with significant correlation coefficient values in 41% of the paddocks) and justifies further exploration. Additional work is needed to find a remote sensing method that can be used to monitor grasslands height. |
Palabras claves : |
CAMPOS; FORAGE; LIVESTOCK; MODIS; REMOTE SENSING. |
Thesagro : |
FORRAJES; GANADERIA; TELEDETECCIÓN. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13032/1/remotesensing-11-01801.pdf
https://www.mdpi.com/2072-4292/11/15/1801/pdf
|
Marc : |
LEADER 02470naa a2200289 a 4500 001 1059963 005 2019-08-02 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $aEISSN 2072-4292 024 7 $a10.3390/rs11151801$2DOI 100 1 $aTISCORNIA, G. 245 $aCan we Monitor Height of Native Grasslands in Uruguay with Earth Observation?.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: Received: 4 June 2019 / Accepted: 30 July 2019 / Published: 1 August 2019. (This article belongs to the Special Issue Advances of Remote Sensing in Pasture Management). This is an open access article distributed under the Creative Commons Attribution License which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited (CC BY 4.0). 520 $aABSTRACT. In countries where livestock production based on native grasslands is an important economic activity, information on structural characteristics of forage is essential to support national policies and decisions at the farm level. Remote sensing is a good option for quantifying large areas in a relative short time, with low cost and with the possibility of analyzing annual evolution. This work aims at contributing to improve grazing management, by evaluating the ability of remote sensing information to estimate forage height, as an estimator of available biomass. Field data (forage height) of 20 commercial paddocks under grazing conditions (322 samples), and their relation to MODIS data (FPAR, LAI, MIR, NIR, Red, NDVI and EVI) were analyzed. Correlations between remote sensing information and field measurements were low, probably due to the extremely large variability found within each paddock for field observations (CV: Around 75%) and much lower when considering satellite information (MODIS: CV: 4%?6% and Landsat:CV: 12%). Despite this, the red band showed some potential (with significant correlation coefficient values in 41% of the paddocks) and justifies further exploration. Additional work is needed to find a remote sensing method that can be used to monitor grasslands height. 650 $aFORRAJES 650 $aGANADERIA 650 $aTELEDETECCIÓN 653 $aCAMPOS 653 $aFORAGE 653 $aLIVESTOCK 653 $aMODIS 653 $aREMOTE SENSING 700 1 $aBAETHGEN, W. 700 1 $aRUGGIA, A. 700 1 $aCECCATO, P. 773 $tRemote Sensing, 2019, 11, 1801. OPEN ACCESS.
Descargar
Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
|
Biblioteca
|
Identificación
|
Origen
|
Tipo / Formato
|
Clasificación
|
Cutter
|
Registro
|
Volumen
|
Estado
|
Volver
|
Expresión de búsqueda válido. Check! |
|
|